Egå Gymnasiums akademiske sensation: Det handler om kompetencer fremfor konkurrencen 

Egå Gymnasium deltager i år med et rekordhøjt antal elever ved semifinalen i Unge Forskere-konkurrencen. Men resultaterne er ikke det vigtigste.

– Af Tobias Jeggesen

29 elever fra Egå Gymnasium tog mandag afsted til den første ud af fem semifinaler

Mandag morgen er en hård morgen for de fleste. Det er svært at komme ud sengen, fordi en ny uge starter. Lige netop den her mandag morgen er meget mørk og kold. Vinden bider, og dens susen overdøver alt andet. Det spæde lys fra lygterne på Egå Gymnasiums parkeringsplads lyser ned på de 29 elever, som lige er mødt ind. Deres skoledag starter i dag 05:45, for de skal på tur til Danfoss Universe i Nordborg. Semifinalen i Unge Forskere-konkurrencen venter.  

FAKTABOKS: Unge Forskere:
  • Unge Forskere er Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence.
  • Konkurrencen er delt op i to grupper; folkeskolen og ungdomsuddannelserne.
  • Eleverne skal præsentere et selvvalgt produkt indenfor en ud af tre mulige kategorier; Life Science, Physical Science eller Technology.
  • Elever fra hele landet sender deres projekter ind, men kun 100 går videre til en af de fem semifinaler, hvor sammenlagt 50 projekter går videre til de samlede finaler.
  • Man kan vinde præmier for sammenlagt 300.000 kr., deltagelse til EM, VM og mange andre store sponsorgaver.

Historisk resultat 

Egå Gymnasium har deltaget i konkurrencen siden 2010. To gange har elever fra Egå Gymnasium vundet hele konkurrencen, og flere gange har de haft elever, som har vundet de enkelte kategorier. I år deltager Egå med 31 projekter ud af de 100 projekter, der er gået videre i semifinalen. Det er det højeste antal samlede projekter i en semifinale fra den samme skole. Nogensinde. Det er dog bare ikke det, det handler om for Pia Møller Jensen. 

“Konkurrencen er fuldstændig ligegyldig. Det handler om at eleverne vokser.” 

Forberedelsen 

På mange skoler er det enkelte elever, der tilmelder sig konkurrencen, og oftest er det frivilligt. På Egå Gymnasium har man en anderledes tilgang til konkurrencen. De deltager nemlig med hele klasser. Hvis du spørger Pia Møller Jensen, som er gymnasielærer på Egå Gymnasium, giver det god mening for klasserne at bruge tid, energi og fordybelsestimer på konkurrencen; 

“Selvfølgelig er der da noget træning, som de så ikke får i matematik, men på den lange bane er det vores erfaring, at det så langt opvejes, af det de får med fra konkurrencen” 

Science-klasserne på Egå Gymnasium har siden slut-december forberedt sig. Tidligere elever, som selv har deltaget i konkurrencen, kommer forbi skolen og fortæller om alle op- og nedturene samt processen forbundet med konkurrencen. Derefter går forberedelserne rigtigt i gang. Eleverne laver persontypetest, brainstormer og præsenterer deres ideer for hinanden, og endeligt danner de grupper til konkurrencen baseret på deres fælles faglige interesser. 

Eleverne arbejder hårdt, for at få gjort deres stande klar, til at juryen kommer forbi

Fagligt foran  

Det vigtigste er ifølge Pia, at eleverne får en masse brugbare kompetencer med hjem fra konkurrencen. De lærer at skrive rapport, dokumentere eksperimentelt arbejde og arbejde selvstændigt med et selvvalgt projekt. Desuden bliver de også bedre til at samarbejde samt overholde deadlines og formkrav. 

Særligt evnen til at takle op- og nedture nævner Pia som særligt vigtig. Carl Jentzsch Seeberg og hans gruppe, som er elever på Egå Gymnasium, ved udmærket godt, hvad de får ud af at deltage i konkurrencen. 

“Vi har lært opskriften på, hvordan vi når vores mål. Og så er vi bare kommet fagligt foran de andre klasser på skolen.”  

Carl (tv.) hans gruppe har lavet et projekt om PFAS i tekstil

Og der er noget om det. For konkurrencens påvirkning på eleverne viser sig i klassernes karaktergennemsnit. Inden deltagelsen i Unge Forskere, ligger deres karakterer på gennemsnit med resten af skolens klasser, efter deltagelsen stiger deres karakterer markant. Pia understreger udviklingen ved at fortælle om de klasser som har deltaget alle tre år i Unge Forskere. 

“Tre gange har vi haft klasser med i Unge Forskere alle tre år i deres gymnasietid. Første klasse, som deltog i Unge Forskere alle tre år, gik ud med det højeste karaktersnit i Egå Gymnasiums historie. Anden gang det skete, slog klassen den tidligere karakterrekord og tredje gang, samme historie.” 

Unge Forskere-konkurrencen har altså en direkte påvirkning på elevernes karakter. 

Resultatet er ligegyldigt 

Efter en lang dag, hvor eleverne har skulle forklare og forsvare deres projekter, er gruppen fra Egå Gymnasium på vej hjem. Nu venter blot finalerne i april, og dagen er ifølge Pia godkendt. 

“Fire ud af tolv grupper er ganske udmærket, men resultatet er ligegyldigt. Det vigtigste er, at eleverne har haft en god dag med gode oplevelser.” 

Carl Jentzsch Seebergs sidder bagerst i den fyldte bus, og stirrer tomt ud i luften. Hans gruppe gik desværre ikke videre til finalen, men han tager derfra med en positiv oplevelse i rygsækken og blod på tanden.  

“Det har været fedt at stå for sit eget projekt og blive taget seriøst af voksne mennesker. Vi må bare komme tilbage næste år med en endnu bedre ide!” 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *